details
Monograph, Collected Work or primary publication accessible via
URN: urn:nbn:de:0111-pedocs-301325
DOI: 10.25656/01:30132
URN: urn:nbn:de:0111-pedocs-301325
DOI: 10.25656/01:30132
Original Title |
Nachweisreaktionen für Lactose und Maltose von 1848 bis heute. Neue Quellen aus Russland und Frankreich entdeckt |
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Parallel title | Detection reactions for lactose and maltose from 1848 until today. New sources discovered from Russia and France |
Author |
Ruppersberg, Klaus ![]() ![]() |
Source | Flensburg : Europa-Universität 2024, 33 S. |
Document | full text (1.571 KB) |
License of the document | In copyright |
Keywords (German) | Chemie; Geschichte <Histor>; Nachweisverfahren; Milch; Lactose; Zucker; Kohlenhydrat; Experimentalunterricht; Schule; Chemieunterricht; Historische Quelle; 19. Jahrhundert; 20. Jahrhundert |
sub-discipline | Teaching Didactics/Teaching Maths and Sciences |
Document type | Monograph, Collected Work or primary publication |
Language | German |
Year of creation | 2024 |
review status | Review Status Unknown |
Abstract (German): | Lactose und Maltose wurden 1615 bzw. 1847 entdeckt und sind zwei besondere Kohlenhydrate, die stark im Alltag vertreten sind: Lactose als Bestandteil von Milch und Milchprodukten, Maltose in Bier, Malz und Knabbergebäck. Sobald ein Stoff entdeckt ist, soll er auch mit einer geeigneten Labormethode nachgewiesen werden können. Obwohl es erste Versuche von Hermann Christian von Fehling (1848), Giovanni Campani (1872) und Max Rubner (1884) gab, fingen die Lactose- und Maltosenachweise erst mit Alfred Wöhlk (1904) und Hans Malfatti (1905) an, urologische und lebensmittelchemische Laborgeschichte zu schreiben. Ab 1942 kam „Fearon’s Test“, vor allem im englischen Sprachgebiet hinzu. Bei Recherchen zur Verwendung im Schulunterricht traten interessante und neue Aspekte hervor, unter anderem die Substitution von Ammoniak durch 1,6-Diamiohexan. Aber auch weitere Forscher wurden entdeckt, die am selben Thema arbeiteten, u.a. Friedrich Karl von Krüger (1907) in Tomsk (Russland) und Renée Rochat (1934) aus Lyon (Frankreich). (DIPF/Orig.) |
Abstract (English): | Lactose and maltose were discovered in 1615 and 1847 respectively and are two special carbohydrates that are strongly represented in everyday life: lactose as a component of milk and dairy products, maltose in beer, malt and "snacks". As soon as a substance is discovered, it should also be possible to detect it using a suitable laboratory method. Although there were first attempts by Hermann Christian von Fehling (1848), Giovanni Campani (1872) and Max Rubner (1884), the lactose and maltose detection began to write history of the urological and food chemistry laboratory with Alfred Wöhlk (1904) and Hans Malfatti (1905). From 1942 "Fearon's test" was added, especially in the English-speaking area. When researching its use in school lessons, interesting and new aspects emerged, including the substitution of ammonia by hexamethylenediamine. But also other researchers were discovered who were working on the same topic, including Friedrich Karl von Krüger (1907) in Tomsk (Russia) and Renée Rochat (1934) from Lyon (France). (DIPF/Orig.) |
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Date of publication | 26.06.2024 |
Citation | Ruppersberg, Klaus: Nachweisreaktionen für Lactose und Maltose von 1848 bis heute. Neue Quellen aus Russland und Frankreich entdeckt. Flensburg : Europa-Universität 2024, 33 S. - URN: urn:nbn:de:0111-pedocs-301325 - DOI: 10.25656/01:30132 |