details
Article (journal) accessible via
URN: urn:nbn:de:0111-pedocs-246609
DOI: 10.25656/01:24660; 10.3224/hibifo.v9i2.02
URN: urn:nbn:de:0111-pedocs-246609
DOI: 10.25656/01:24660; 10.3224/hibifo.v9i2.02
Original Title |
Ernährungsbildung in der Schulverpflegung. Herausforderungen und Chancen aus fachdidaktischer Sicht |
---|---|
Parallel title | Nutrition education in school catering. Challenges and opportunities from a subject didactic point of view |
Author | Bender, Ute |
Source | Haushalt in Bildung & Forschung 9 (2020) 2, S. 20-35 |
Document | full text (267 KB) |
License of the document | |
Keywords (German) | Ernährungserziehung; Fachdidaktik; Schule; Schulverpflegung; Esskultur; Lebensführung; Ganztagsbetreuung; Mittagessen; Formale Bildung; Informelle Bildung; Lernort |
sub-discipline | Curriculum and Teaching / School Pedagogy Teaching Didactics |
Document type | Article (journal) |
ISSN | 2193-8806; 2196-1662; 21938806; 21961662 |
Language | German |
Year of creation | 2020 |
review status | Peer-Reviewed |
Abstract (German): | Mit Einführung der Ganztagsschule in Deutschland verschwimmen die Grenzen zwischen formaler, non-formaler und informeller Bildung; dies zeigt sich u. a. in der Schulverpflegung. Die Fachdidaktik "Ernährung & Konsum" ist folglich angefragt, inwieweit sie die Schulverpflegung als Möglichkeit der Ernährungsbildung, auch im Sinne einer Esskulturbildung, untersucht und konzipiert. Der Beitrag zeigt hier sowohl grundsätzliche Überlegungen als auch beispielhafte Anregungen auf. (DIPF/Orig.) |
Abstract (English): | With introducing all-day schooling in Germany, the boundaries between formal, non-formal and informal education have become blurred; this is evident in school catering, for example. The subject didactics "Nutrition & Consumption" is therefore asked to what extent it investigates and conceives school catering as a possibility of nutrition and also of eating culture education. The contribution shows both basic considerations and exemplary suggestions. (DIPF/Orig.) |
other articles of this journal | Haushalt in Bildung & Forschung Jahr: 2020 |
Statistics | Number of document requests |
Checksums | checksum comparison as proof of integrity |
Date of publication | 28.06.2022 |
Citation | Bender, Ute: Ernährungsbildung in der Schulverpflegung. Herausforderungen und Chancen aus fachdidaktischer Sicht - In: Haushalt in Bildung & Forschung 9 (2020) 2, S. 20-35 - URN: urn:nbn:de:0111-pedocs-246609 - DOI: 10.25656/01:24660; 10.3224/hibifo.v9i2.02 |