search

Advanced Search

Ariadne Pfad:

Inhalt

details

Original Title
Bedürfnisbefriedigung durch Essen und Trinken
Parallel titleSatisfying needs through food and drink
Authors
SourceHaushalt in Bildung & Forschung 9 (2020) 1, S. 105-136 ZDB
Document  (389 KB)
License of the document Lizenz-Logo 
Keywords (German)
sub-discipline
Document typeArticle (journal)
ISSN2193-8806; 2196-1662; 21938806; 21961662
LanguageGerman
Year of creation
review statusPeer-Reviewed
Abstract (German):Essen ist nicht nur Voraussetzung für das Überleben, es dient darüber hinaus auch weiterengrundlegenden psychischen und sozialen Bedürfnissen. Die Steuerung von Hunger und Sättigung erfolgt daher sowohl über die Homöostase als auch durch psychische und soziale Faktoren, die ebenso Einfluss auf die cerebrale Steuerung nehmen. Eine Aufgabe der Ernährungs- und Verbraucherbildung ist, auf der Basis von Wissen über diese Zusammenhänge Essverhalten verstehen, reflektieren und gestalten zu können. (DIPF/Orig.)
Abstract (English):Food is not only a prerequisite for survival, but it also serves other basic psychological and social needs. The control of hunger and satiety is therefore affected both through homeostasis and through psychological and social factors that also influence cerebral control. One task of nutrition and consumer education is to understand, reflect, and shape eating behaviour based on knowledge about these interrelationships. (DIPF/Orig.)
other articles of this journal
Statistics
Checksums
Date of publication04.03.2022
CitationMethfessel, Barbara; Oliva Guzmán, Renán A.; Lührmann, Petra: Bedürfnisbefriedigung durch Essen und Trinken - In: Haushalt in Bildung & Forschung 9 (2020) 1, S. 105-136 - URN: urn:nbn:de:0111-pedocs-242349 - DOI: 10.25656/01:24234; 10.3224/hibifo.v9i1.07
export files

share content at social platforms