details
Article (journal) accessible via
URN: urn:nbn:de:0111-pedocs-292424
DOI: 10.25656/01:29242; 10.3224/hibifo.v10i1.07
URN: urn:nbn:de:0111-pedocs-292424
DOI: 10.25656/01:29242; 10.3224/hibifo.v10i1.07
Original Title |
Schulverpflegung im Spannungsfeld von Messen und Maßhalten. Einfach günstig versus nachhaltig modern |
---|---|
Parallel title | School catering in the area of tension between measuring and moderation. Simply low-priced versus sustainably modern |
Authors |
Kerschbaumer, Rebecca ![]() |
Source | Haushalt in Bildung & Forschung 10 (2021) 1, S. 96-111 ![]() |
Document | full text (284 KB) |
License of the document |
|
Keywords (German) | Ernährung; Gesundheit; Schulverpflegung; Ernährungserziehung; Schule; Nachhaltigkeit; Mensa; Umfrage; Mixed-Methods-Design |
sub-discipline | Empirical Educational Research Curriculum and Teaching / School Pedagogy |
Document type | Article (journal) |
ISSN | 2193-8806; 2196-1662; 21938806; 21961662 |
Language | German |
Year of creation | 2021 |
review status | Peer-Reviewed |
Abstract (German): | Schulverpflegung – ein (vernachlässigbarer) Teil des schulischen Alltags oder doch ein wichtiger Faktor der formalen Ernährungsbildung? Mithilfe einer Mixed Methods Untersuchung werden Möglichkeiten aktiver Partizipation seitens der Schulgemeinschaft im Gestaltungsprozess der Schulverpflegung aufgezeigt; Spannungsfelder in den Bereichen Genuss und Geschmack, Wirtschaftlichkeit, Nachhaltigkeit und Gesundheit werden erläutert. (DIPF/Orig.) |
Abstract (English): | School meals – an (inconsequential) part of the school day, or an important component of formal nutrition education? A Mixed Methods study explored ways in which the school community can actively participate in the formation process of school catering. Potentially conflicting priorities of enjoyment and taste, economy, sustainability, and health are elucidated. (DIPF/Orig.) |
other articles of this journal | Haushalt in Bildung & Forschung Jahr: 2021 |
Statistics | ![]() |
Checksums | checksum comparison as proof of integrity |
Date of publication | 21.03.2024 |
Citation | Kerschbaumer, Rebecca; Murko, Marie-Theres; Stauber, Eva; Keßler, Ute; Angele, Claudia M.: Schulverpflegung im Spannungsfeld von Messen und Maßhalten. Einfach günstig versus nachhaltig modern - In: Haushalt in Bildung & Forschung 10 (2021) 1, S. 96-111 - URN: urn:nbn:de:0111-pedocs-292424 - DOI: 10.25656/01:29242; 10.3224/hibifo.v10i1.07 |